کویر کاراکال در مرکز استان یزد و در نزدیکی شهر بافق و روستای صادقآباد قرار دارد و فاصله این کویر تا روستای صادقآباد ۵٫۱ کیلومتر یا هفت دقیقه با ماشین است و به دلیل همین نزدیکی این کویر زیبا را با نام صادقآباد هم می شناسند و فاصله کویر کاراکال تا یزد ۱۴۱ کیلومتر یا یک ساعت و ۵۰ دقیقه با ماشین است و این کویر در شرق این شهر قرار دارد.
کویر کاراکال در مختصات طول جغرافیایی ۳۱٫۷۳۴۴۸۸ و عرض جغرافیایی ۵۵٫۳۲۳۴۸۸۲ واقع شده است و فاصله کویر کاراکال تا تهران ۷۵۸ کیلومتر است و مسیری که با ماشین شخصی حدود هشت ساعت و نیم طول می کشد.
شهر بافق از شهر های جنوبی استان یزد است که در فاصله ۱۰۰ کیلومتری از مرکز این استان قرار دارد و با استان کرمان همسایه است و این شهر به دلیل وجود معادن عظیم سنگ آهن خود مشهور است و اولین معدن سنگ آهن ایران هم در این شهر قرار دارد و بزرگ ترین شوره زار استان یزد در شهر بافق واقع شده است و شوره زاری که بر اثر شوراب های رودخانه شور به وجود آمده است و در دل کویری به نام کویر انجیر قرار گرفته است و کویر کاراکال هم بخشی از کویر انجیر به شمار می آید و در شمال غربی بافق قرار دارد و رودخانه شور مهم ترین رود شهر بافق است که از شهر ماهان واقع در استان کرمان سرچشمه می گیرد و در نهایت به کویر انجیر می رسد.
فاصله کویر کاراکال تا بافق ۲۲٫۴ کیلومتر یا ۲۶ دقیقه با ماشین است.
برای دسترسی به کویر کاراکال با ماشین شخصی خود ابتدا به یزد بروید و سپس جاده کویری تقریبا ۱۰۰ کیلومتری را به سمت بافق طی کنید و در بزرگراه بافق یزد وارد جاده سنگ آهن مرکزی شوید تا به یک میدان برسید و از خروجی سوم خارج شوید و مسیر را ادامه دهید تا به یک میدان دیگر برسید و دوباره خروجی سوم را در پیش بگیرید و مسیری که به روستای باقرآباد می رود را ادامه دهید و از روستای باقرآباد گذر کنید و به سوی صادقآباد بروید تا به کویر کاراکال برسید و مسیر رسیدن به کویر کاراکال آسفالت است.
کویر کاراکال تا چند سال پیش یک جاذبه گردشگری ناشناخته بود که با همت مردم محلی به یک منطقه شناخته شده تبدیل شد و یکی از برنامه های بسیار جالبی که در این منطقه اجرا شد همایش کشوری کویرنوردی بود و این همایش در دی ماه سال ۱۳۸۶ با حضور هیئت هایی از چند استان کشور اجرا شد و انعکاس خبر آن باعث شد این منطقه در کل کشور شناخته شود و بعد از ورود گردشگران خارجی به آن کویر کاراکال توانست خود را به عنوان یکی از معروف ترین کویر های ایران معرفی کند.
پوشش گیاهی به جز درختان میوه دار و نخلستان ها در کویر کاراکال بسیار ضعیف و عمدتا از گیاه ماسه پسند هستند و از گونه های گیاهی این منطقه می توان به بوته های ِنسی و بهندرت اسکنبیل اشاره کرد و در مرز شنزار ها و نمکزار های حاشیه آن هم می توان درختچه های گز را مشاهده کرد.
کویر کاراکال زیستگاه یکی از نادر ترین گونه های گربه ایران به نام گربه کاراکال است و گربه ای که نام این کویر از روی آن برداشته شده است و کاراکال نام فارسی و باستانی این گربه است و در حال حاضر این گونه جانوری را با نام های سیاه گوش یا منگوله گوش می شناسند و گربه کاراکال یکی از هشت گونه گربه سانی است که در ایران زندگی می کند و به غیر از ایران رد پای آن را می توان در آفریقا هم یافت.
کاراکال یکی از سنگین ترین و سریع ترین گربه سان های کوچک است که از لحاظ ژنتیکی خویشاوندی نزدیکی با گربه طلایی آفریقایی و یوز گربه دارد و این گربه حیوانی شبگرد و تکزی است و به شدت نسبت به قلمروی خود حساسیت دارد و کاراکال در مناطق خشک قلمرو وسیعی دارد و به طور مثال یک کاراکال ۲۷۰ تا ۱,۱۱۶ کیلومتر مربع را تحت قلمروی خود در می آورد و اجازه حضور کاراکال دیگری را نمی دهد.
کاراکال از نظر ظاهری به وشق اورآسیایی شباهت دارد ولی کوچک تر است و جثه لاغرتر و ظریفتر و دست و پای کشیده تری دارد و جنس نر اینگونه جانوری کمی از ماده بزرگتر است.
وزن بدن گربه کاراکال بین ۱۶ تا ۲۲ کیلوگرم و طول بدن آن ۵۵ تا ۹۰ سانتیمتر به اضافه ۲۲ تا ۳۴ سانتیمتر دم است و ارتفاع آن در ناحیه شانه به ۴۰ تا ۴۵ سانتیمتر می رسد و رنگ پوست این گربه ها بین قرمز شرابی ، خاکستری ، خاکی و گاهی سیاه متغیر است.
بچه های گربه کاراکال خال های قرمز رنگی در ناحیه زیرین بدن خود دارند و رنگ بدن آن ها تیرهتر از بزرگسالان است و پوزه ، گردن و قسمت های زیرین بدن گربه کاراکال سفید است و خط اشک سیاه رنگی دارند که از گوشه چشم تا دماغ امتداد پیدا می کند و کاراکال ها صورتی کوچک با گوش های بلند دارند که مو هایی سیاه رنگ به ارتفاع پنج سانتیمتر روی آن ها می روید.
گوش های کاراکال از گوش تمام گربه سانان دیگر بزرگتر است و گوش ها توسط ۲۰ عضله مختلف کنترل می شوند و این دستگاه حساس شنوایی امتیاز بزرگی در یافتن شکار برای کاراکال محسوب می شود و حیواناتی چون خرگوش صحرایی ، موش ها ، پرندگان و گاهی غزال ، بز های کوهی کوچک و بچه های شترمرغ از طعمه های این گربه هستند.
کاراکال در برخورد با انسان و وسایل نقلیه حیوان بسیار ترسویی است و گاهی هنگام برخورد با اتومبیل کاملا بیحرکت می شود و به طوری که می توان آن را با دست گرفت و طبیعت رام شونده و مهارت شکارگری بالای این موجود سبب شده است تا از گذشته های دور تا به امروز آن را به عنوان حیوان اهلی شکار کنند و کاراکال گاهی به عنوان حیوان خانگی هم نگهداری می شود و متاسفانه شکار این حیوان برای استفاده از پوست آن به ویژه در غرب و مرکز آفریقا رایج است.
قلعه باقرآباد در مسیر بافق به روستای صادقآباد و در فاصله ۹ کیلومتری کویر کاراکال قرار دارد و قدمت این قلعه که یکی از دژ های تاریخی یزد به شمار می آید و به دوره قاجار باز می گردد و قلعه باقرآباد به دستور عبدالرحیم خان فرزند محمد تقی خان بافقی ساخته شده و کاربری آن در گذشته پناهگاه مردم در زمان بروز خطرات و ذخیرهگاه غلات در زمان صلح بوده است و ۴۵ اتاق و دو برج نگهبانی و سه جایگاه سنگ اندازی و ۱۰ جایگاه تیراندازی بخش های مختلف این قلعه هستند.
نخلستان های اطراف کویر در کنار درختان انار و پسته از جاذبه های کویر کاراکال هستند و پیادهروی در میان این نخلستان ها تجربه ای جذاب برای شما رقم خواهد زد.
تعدادی از بزرگ ترین تپه های شنی در ایران با ارتفاع ۵۰ متر در کویر کاراکال قرار دارند و با بالا رفتن از این تپه ها چشماندازی خیرهکننده پیش روی شما قرار می گیرد.
پیادهروی در نخلستان ها و پیادهروی در کویر و بالا رفتن از تپه های شنی و عکاسی از چشمانداز های کویری و تماشای غروب آفتاب در سکوت خیالانگیز کویر از محبوب ترین تفریحات کویر کاراکال در میان گردشگران هستند و آفرود سواری ، سافاری ، شتر سواری ، موتور چهارچرخ و برنامه رصد ستارگان هم از جمله تفریحاتی هستند که در تفریحات اقامتگاه روستای صادقآباد در اختیار گردشگران قرار می گیرند.
کویر کاراکال همچون کویر های دیگر ایران فاقد امکانات رفاهی است و اما شما می توانید با مراجعه به مجموعه شهید برزگری در روستای صادقآباد در نزدیکی کویر کاراکال از امکاناتی چون سوئیت های مناسب برای گردشگران ، حمام ، سرویس بهداشتی ایرانی و فرنگی ، اقامتگاه ، بوفه ، شبکه برق سراسری برای شارژ موبایل ، آب قابلشرب ، کافه رستوران با سرو چای آتشی و انواع قهوه ، آلاچیق ، منقل برای جوجه و کباب ، تفریحات کویری و تور های گردشگری استفاده کنید.
کمپینگ تفریحی توریستی شهید برزگری بهترین گزینه گردشگران در روستای صادقآباد در نزدیکی کویر کاراکال است و این اقامتگاه در کویر کاراکال دارای امکانات مناسبی مانند سرویس بهداشتی ، کافه رستوران و آلاچیق است و به علاوه آفرود ، شترسواری ، موتور چهارچرخ ، پرواز با چتر پاراسل ، والیبال ساحلی ، مکان مناسب برای حمام آفتاب ، زمین بدمینتون ، تور های ریگ نوردی و برگزاری دیگر تور های گردشگری از جمله خدمات و تفریحات این اقامتگاه هستند و اگر تعداد گروه شما به ۱۰ نفر برسد می توانید با هماهنگی قبلی برنامه رصد ستارگان هم داشته باشید.
اقامت در اتاق های دو تخته ، سه تخته ، چهار تخته و ۱۴ تخته و ۱۸ تخته و كلیه اتاق ها دارای سرویس بهداشتی و حمام است.
کمپینگ در کویر از محبوب ترین روش های اقامت در کویر کاراکال است و البته اگر تجهیزات کافی ندارید یا علاقهمند به تجربه در شب های سرد در چادر را ندارید نگران نباشید که در نزدیکی کویر کاراکال اقامتگاه های بوم گردی و هتل های مناسبی همچون هتل چهار ستاره نیکان بافق و هتل علمدار بافق برای اقامت وجود دارند و اقامتگاه های بوم گردی از جمله بوم قلعه آریز ، اقامتگاه بوم گردی باغ دلگشا ، اقامتگاه بوم گردی سید ، اقامتگاه بوم گردی سرای بهشت اقامتگاه های مناسب در شهر بافق هستند.
مناطق کویری آب و هوایی گرم و خشک دارند و به همین دلیل در فصول گرم سال هوای بسیار گرمی بر منطقه حاکم و با فرارسیدن فصول سرد وضعیت آب و هوا معتدل می شود و به طور کلی در طول روز به خاطر تابش نور خورشید هوا گرم است و با تاریک شدن هوا دما کاهش می یابد و هوا رو به سردی می رود و با این وجود بهترین زمان سفر به کویر کاراکال اوایل پاییز و اواسط بهار است و در تابستان گرمای هوای کویر طاقت فرسا است و در زمستان هم باد های شدید و سرمای سخت و خشن و اختلاف دمای فاحش شب و روز آن را معمولا به سختی می توان تحمل کرد.
لباس مناسب کویرگردی یکی از مهم ترین وسایلی است که در سفر به کویر باید به همراه داشته باشید و برای طبیعتگردی بهتر است لباسی بپوشید که هنگام پیادهروی و کوهپیمایی راحت و علاوه بر مقاومت نسبت به آب ، باد ، خاک ، رنگی متناسب با طبیعت داشته باشد و پوشیدن شلوار و پیراهن آستین بلند مانع از آفتاب سوختگی می شود و لباسی از جنس کتان به خنک شدن بدن شما کمک می کند و اگر شب را در کویر سپری کنید حتما لباس گرم و داشن چادر ، تجهیزات کمپینگ ، کیسه خواب ، پتوی نازک ، بالشت کوچک ، پماد یا دستبند دفع حشرات را همراه داشته باشید.
قمقمه و آب کافی ، تلفن همراه ، دارو های عمومی ، جعبه کمک های اولیه ، دفترچه بیمه ، لباس اضافه ، عینک آفتابی ، شارژر موبایل ، دمپایی و صندل ، پاوربانک ، وعده های غذایی ، کفش اضافه ، کرم ضدآفتاب ، کارت شناسایی ، کلاه آفتابگیر ، کلاه گرم ، کولهپشتی و کیسه زباله از جمله وسایلی هستند که در سفر به کویر کاراکال به آن ها نیاز خواهید داشت.
کویر مصر واقع در منطقه خور و بیابانک استان اصفهان که از بهترین مقاصد گردشگری و طبیعتگردی برای دوستداران این زیبایی است و تپه های شنی در نزدیکی روستای مصر و همین طور وجود تفریحاتی از جمله شترسواری ، موتور چهارچرخ ، آفرود و شن سواری جذابیتی به این منطقه بخشیده اند که هر سال گردشگران داخلی و خارجی به این کویر جذب می شوند.
کویر کاراکال و کویر مصر هر یک جذابیت های منحصر به خودشان را دارند و به طور مثال کویر کاراکال برای آن دسته از گردشگران که به دنبال طبیعتی بکر و دست نخورده هستند مناسبتر است و اگر در جستجوی تفریح و هیجان هستید بهتر است به کویر مصر در اصفهان بروید.